Povratak

Utjecaj hladnoće na jaja fišera | Poteškoće s izvaljivanjem jaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v2


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva para Fišer papiga koja imaju jaja u gnijezdima, jeda par ima 5, drugi 4 jaja. Dva tjedna taj je kavez bio na relativno hladnom prostoru na oko 5°C zajedno sa njihovim kućicama. Iako su oni stalno sjedili na jajima nisam siguran koliko je hladnoća mogla utjecati na njihov razvoj. Prvo jaje se trebalo izleći prije 2-3 dana, a nije. Postoji li mogućnost da će se izleći nešto kasnije ili su se jaja nekako smrznula. Hvala unaprijed! Renato

O: Postoji nekoliko uzroka zašto ne dolazi do izvaljivanja, a to su najčešće neoplođena jaja ili smrt embrija. Uzroci neoplođenim jajima te niskom postotku izvaljivanja mladih mogu biti neadekvatna prehrana (npr. manjak kalcija, pretilost), nasljedni čimbenici (parenje u srodstvu), fizički faktori (starost, loša kondicija), socijalni čimbenici (teritorijalnost) te neadekvatni uvjeti okoline (npr. nagle promjene temperature). Različite infekcije (psitakoza) ili bolesti spolnih organa (ciste, tumori) mogu također dovesti do neplodnosti.
 
Adekvatna temperatura i vlaga neophodne su za izvaljivanje mladih pa u slučaju da ženka ne leži redovito na jajima odnosno da je došlo do njihova hlađenja ili dehidracije također će doći do smrti embrija. Moguće je lampirati jaja odnosno osvjetljavati ih pomoću obične baterijske svjetiljke. To je moguće već od 8. ili 12. dana nakon što ženka počne ležati na njima. Na taj je način vidljivo jesu li jaja uopće oplođena odnosno embrij je vidljiv kao mala tamna točkica koja se s vremenom povećava te krvne žilice koje prosijavaju ispod površine jaja. Ukoliko pak jaje nije oplođeno, onda će svjetlo samo prosijavati kroz ljusku jaja.

U slučaju da se navedeni problem i dalje nastavlja, svakako savjetujem da se za pomoć obratite kolegama na Veterinarskom fakultetu, u Ambulanti za ptice koja je specijalizirana za ovakvu problematiku.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr